Bäst ränta på insatt kapital | BästRänta.com

Många människor är inte medvetna om att det är möjligt att få ränta på sitt skattekonto. Det kan vara en fördelaktig möjlighet att få en liten avkastning på pengar som ändå måste betalas i skatt. I vissa fall är det till och med bästa alternativet gällande sparkonton!

Räntan är skattefri

En av de mest attraktiva aspekterna av att få ränta på sitt skattekonto är att räntan är skattefri. Det innebär att en ränta hos Skatteverket, på 4%, motsvarar ett sparkonto hos en bank med 6%. Detta eftersom sparkontot hos banken kommer att skapa kapitalinkomster som beskattas med 30%.

För att illustrera hur detta kan se ut, låt oss ta ett exempel. Antag att du har 50 000 kronor på ditt skattekonto och att räntan är 0,5% per år. Efter ett år skulle du ha tjänat 250 kronor i ränta. Eftersom räntan är skattefri, får du behålla hela beloppet. Om du jämför detta med ett vanligt sparkonto där räntan beskattas, skulle du i de flesta fall behöva betala skatt på räntan, vilket skulle minska din nettoavkastning.

Inte tänkt som sparkonto…

Det har funnits tillfällen då Skatteverket erbjudit ”Sveriges bästa sparränta”. Men det är egentligen inte meningen att detta konto ska användas utifrån denna funktion. I en intervju till SvD poängterar Daniel Eriksson, rättslig expert på Skattekontot, just detta.

Tanken är inte att det ska vara något sparande, har man ett överskott så är det tänkt att gå till framtida skatteskulder, det är så lagstiftningen säger…

Spara till framtida skatteskulder

Som Eriksson anger är saldot på Skattekontot tänkt att användas till ”framtida skatteskulder”. Med andra ord kan en privatperson sätta in pengar till kontot regelbundet under ett år – med tanken att betala en restskatt kommande år. På detta sätt utnyttjas även den tidvis mycket fördelaktiga sparräntan.

Att däremot göra insättningar och uttag regelbundet varje månad bör inte ses som att kontot används till dess rätta funktion.

Frågor och svar

Hur får jag ränta på mitt skattekontot?

För att få ränta på ditt skattekontot behöver du ha en positiv saldo. Räntan beräknas vanligtvis dagligen och betalas ut årligen. 

Är det några risker med att ha pengar på skattekontot?

Generellt sett är det en låg risk eftersom pengarna är avsedda för skattebetalningar. Dock bör du vara medveten om att räntan kan variera. 

Kan jag ta ut pengar från mitt skattekontot när som helst?

Ja, du kan vanligtvis ta ut pengar från ditt skattekontot, men det kan påverka din ränteavkastning. 

Hur mycket ränta kan jag förvänta mig?

Räntan kan variera beroende på den aktuella ekonomiska situationen och skatteverkets beräkning av deras räntenivå.