Bäst ränta på insatt kapital | BästRänta.com

4Spar är ett av de företag som erbjuder sparkonto med hög ränta. Den högsta ränta de erbjuder är 10% per år. Detta om pengarna låses under 3 år. Men även på konton med helt fri insättning och uttag är räntan riktigt hög. År 2016 erbjöd de 6,5% på detta konto.

Insättningssumma och sparkonton

Den som spar pengar hos 4Spar får sammanlagt maximalt spara 50.000kr hos företaget. Om en och samma person har två sparkonton så räknas alltså dessa summor ihop så att den sammanlagda aldrig överstiger 50.000kr.

När ett konto med bindningstid öppnas är minsta insättningssumma 10.000kr. Väljer man däremot att öppna kontot som har fria uttag och fria insättningar räcker det med att sätta in 1.000kr.

4Spar har sex olika konton som man kan välja mellan. Eller egentligen sex olika bindningstider. Antingen väljer man kontot med fria uttag och fria insättningar eller så väljs pengarna att bindas på 3mån, 6mån, 1år, 2år eller 3 år.

Ju längre tid som pengarna binds desto högre ränta erbjuds. Den bästa ränta som går att få är därmed om pengarna binds i 3 år. Då ges en årlig ränta på 10%.

Årlig sparränta på 10%.

Uttagsmöjlighet

Den som sätter in pengar på ett konto med bindningstid kan inte få ut dessa pengar innan avtalstiden har löpt ut. Därmed ska man tänka igenom hur stor summa som ska placeras eftersom det är omöjligt att få ut dessa i förtid.

Risk

Risk står ofta i paritet med möjlighet. Här finns möjlighet att få en av Sveriges bästa räntor på ett sparkonto. Men då tas även en större risk än om pengarna istället placerats på ett konto med den statliga insättningsgarantin. Hos 4Spar är nämligen inte pengarna skyddade genom denna garanti. I genomsnitt erbjuds ungefär 5 gånger högre ränta än mot ett konto med garantin.

I och med att sparkonton hos 4Spar inte innefattas av insättningsgarantin fås högre ränta – och en högre risk tas.

Risken är att företaget skulle gå i konkurs och de insatta medlen behöver användas för att betala de skulder som företaget i detta fall har. Hur stor risk detta är beror helt på hur man värderar den verksamhet som 4Spar arbetar med men företaget har funnits ett flertal år på den svenska marknaden vilket i alla fall kan ses som en viss trygghet.

Den som sätter in pengar på ett sparkonto hos 4Spar kan göra detta som ett tillägg till sitt vanliga sparande. Däremot bör man inte sätta in hela sitt sparande här med tanke att en viss risk finns.