Bäst ränta på insatt kapital | BästRänta.com

Företaget Akelius har funnits i över 30 år och bedriver verksamhet inom fastighetsbranschen. En del i deras verksamhet är att erbjuda konto med hög sparränta. Som mest erbjuder de (2016) en ränta på 3,5%. Detta om pengarna låses på 3 år. En fördel hos Akelius är däremot att ”låsta” pengar inte är helt låsta. Det går nämligen att ta ut pengarna under inlåsningsperioden.

Spara utan insättningsgaranti

Insättningssumma och sparkonton

Som mest kan en sparare sätta in 50.000kr på sparkonton hos Akelius. Det spelar ingen roll om personen har flera olika konton då det är den sammanlagda summan på dessa som räknas. Skulle det bli en större summa på ett konto betalas summan över 50.000kr automatiskt ut till föranmält bankkontonummer.

Om fasträntekonto öppnas är den minsta summan som måste sättas in 10.000kr. På kontot med fria uttag och fria insättningar är det betydligt mer flexibelt då det räcker med insättning på 100kr.

År 2016 hade Akelius två olika konton att välja mellan.

På ”Räntekonto” ges en årlig ränta på 1,5%. Här kan insättningar och uttag göras fritt antal gånger under hela året.

På ”Fasträntekonto” ges en årlig ränta på 3,5%. Pengarna är då låsta i tre år hos Akelius.

Den som inte vill binda upp sitt kapital i tre år kanske lockas av ”Räntekonto” men man kan ändå välja ”Fasträntekonto”. Detta eftersom pengarna kan tas ut innan löptiden är slut. Läs nedan.

Uttagsmöjlighet

Bäst ränta hos Akelius ges på deras fasträntekonto. Vanligtvis brukar pengarna vara helt låsta på sådana konton men så är inte fallet hos Akelius. Under bindningstiden finns möjligheten att göra två uttag per år utan att det tillkommer någon kostnad alls. För den som vill placera pengar hos Akelius är därför en rekommendation att välja Fasträntekonto 3år. Den som vill ha ut pengarna tidigare kan ju göra detta genom dessa fria uttag.

Utöver de fria uttagen gå det även att göra fler uttag. Men i detta fall kostar dessa uttag. Kostnaden är 0,5% av beloppet men minst då 50kr.

Risk

Akelius har funnits i över 30 år och är därmed det företag som funnits längst på den svenska marknaden som erbjuder sparkonton utan den statliga insättningsgarantin. Att de har lång erfarenhet av sin marknad ger en viss trygghet.

Man ska ändå vara medveten om att insättning på deras sparkonton innebär en viss risk. En risk som speglar sig i att man får betydligt bättre ränta hos dem än hos en klassisk bank.

Risken som tas är att Akelius går i konkurs och att de som har pengar på dess sparkonton kan förlora dessa. Detta eftersom de inte innefattas av den statliga insättningsgarantin.